Etiketten printen voor nieuwsbrieven of kerstkaarten

Vraag: Hoe kan ik gemakkelijk etiketten printen voor bijvoorbeeld kerstkaartjes?

Antwoord: Dit kan op meerdere manieren:

  • via samenvoegen met Word via F5 (zie uitleg hieronder)
  • via de Printknop boven de kaartweergave

Adressen samenvoegen met Word

Stel dat je aan al je klanten een kerstkaart of nieuwsbrief wilt sturen. Je kan dan een Verzameling maken van alle Klanten.

Verzameling van alle klanten

Vanaf versie 3.8 is er bij het Verkooptabblad een extra vinkvakje gekomen voor “Nieuwsbrieven”. Daarop kan je natuurlijk ook Verzamelen.

Vinkvakje "Nieuwsbrief"

En vanaf versie 3.9 is er zelfs een speciaal vinkvakje voor “kerstkaart”.

Als je de Verzameling of Selectie klaar hebt, kun je deze gaan samenvoegen tot etiketten. Via menu: Bestand > Samenvoegen met Word. Dit kan ook met de sneltoets F5.

Zoals je ziet hebben we al een aantal etiketformaten bijgeleverd.

Samenvoegen met Word

Je kan direct Samenvoegen maar je zou ook nog de etiketten kunnen Bewerken qua lettertype & grootte of de KIX code. Zie hieronder voor gebruik van de KIX code).

Na het Samenvoegen krijg je op A4 formaat alle etiketten te zien. Deze kan je dan gebruiken om op de kaartjes of enveloppen te plakken.

LET OP: in de etiket sjablonen staan speciale velden “Volgende record” die er voor zorgt dat er op één pagina meerdere etiketten geprint kunnen worden. Als je die weghaalt wordt het eerste adres telkens herhaald!

TIP: Als je etiketvellen gaat kopen kun je voor de zekerheid eerst een etiket proefuitdraai maken op normaal A4 papier en die meenemen naar de winkel. Die kan je dan achter een etiketvel leggen en kijken of alle adressen netjes binnen de lijnen vallen.

KIX code gebruiken

De KIX code is bedoeld voor Post NL. Het is een computer-lettertype waarin de postcode en huisnummer staan. Dit lettertype kan door de post sorteermachine gemakkelijk worden gelezen. Daardoor worden deze door Post NL min of meer gegarandeerd de volgende werkdag bezorgd! Het KIX code veld kun je invoegen in het Sjabloon door te klikken op de knop Databasevelden invoegen en het veld kixcode te kiezen om in te voegen.

blank

Vervolgens selecteer je het zojuist ingevoegde veld in het document en ga je het lettertype aanpassen naar KIX barcode.

blank

 

 

Ander manieren van etiketteren

Via Samenvoegen met Word is een van de manieren om gemakkelijk etiketten te printen. Maar er zijn ook andere alternatieven…

Printen etiketten

Ook kan je etiketten direct printen via de Printknop. De etiketten zijn vast voorgedefinieerd en kunnen alleen met de Rapportage module worden aangepast. Voordeel is dat je met (bijna) één klik kunt printen.

Klik bovenaan op de printknop:

De printknop

In printoverzichtscherm krijg je diverse etiketformaten te zien die je kunt gebruiken:

etiketten printen