Hoe kan ik Extern bureaublad of RDP inschakelen?

Een korte handleiding voor het inschakelen van Extern Bureaublad van Microsoft.

Mocht u onderstaande te lastig vinden dan kunnen medewerkers van Alexion Software u hierbij wellicht helpen. U kunt ook uw eigen systeembeheerder of automatiseringsbedrijf inschakelen.

Op de computer die je over wilt nemen moet je instellen dat deze beschikbaar is. Hieronder een voorbeeld voor Windows 7 en 8 Professional.

Voor Windows Home versies geldt dat het in principe niet mogelijk is om te activeren. Er zijn wel mogelijkheden: zoek daarvoor op internet naar “Concurrent RDP Patcher.exe”. Hiermee kan je ook instellen dat je met meer dan één persoon tegelijk de pc kan overnemen 🙂

Opmerking

Wil je meerdere gelijktijdige RDP verbindingen maken met één computer? Dan kan je dit onderaan lezen.

 

Stappenplan RDP inschakelen

Ga daarvoor naar de eigenschappen van Deze Computer. Dat kan je op 2 manieren doen:

1) Klik met je Rechter muisknop op het icoontje van de Computer op je bureaublad en kies voor Eigenschappen

of

2) klik met je  Rechter muisknop op het icoontje van de Computer via menu Start van Windows en kies voor Eigenschappen

Je krijgt het volgende scherm te zien. Kies aan de linker kan voor Instellingen voor externe verbindingen

blank

In het volgende scherm zet je een van de verbindingsmogelijkheden aan.

blank

Je kan eventueel nog aanvullende Gebruikers selecteren. Alle Administrators hebben automatisch toegang. Klik op OK en de computer is in principe klaar om op afstand over genomen te worden.

PS Deze optie is alleen voor Windows Professional versies. De Home versies hebben deze optie NIET. Zoek op internet naar bv “Concurrent RDP Patcher” of “UniversalTermsrvPatch”.

LET OP: Alleen gebruikers met een Windows wachtwoord kunnen inloggen. Anders zou het te onveilig zijn!

 

De Windows firewall is dan als het goed is standaard ingesteld om Extern bureaublad verzoeken te accepteren. Als dat niet zo is…

In Windows 7 kan je dat aanzetten door te gaan naar het Configuratiescherm van Windows en te kiezen voor Windows Firewall en vervolgens naar Toegestane programma’s. Daar zet je dan de vinkjes voor Extern bureaublad AAN voor de netwerken waarop je het wilt gebruiken.

 

Toegestane programma's voor Windows Firewall Extern Bureaublad

 

Maak je (daarnaast) gebruik van een andere firewall zoals Avira, McAfee, ESET, Norton etc dan kan het zijn dat je die ook moet instellen.

Als je gebruik maakt van een internet router of hardware firewall dan moet je daar ook nog e.e.a. instellen. Zoals het redirecten van inkomende Extern bureaublad verbindingen naar de juiste pc. Standaard communiceert het RDP protocol over poort 3389.

Als je meerdere computers op afstand wilt overnemen kan je poort 33891 naar 3389 op pc 1 omleiden en 33892 naar 3389 op pc 2.

Noteer ook het Externe IP adres van de router/firewall (WAN adres van de router). Hiermee ga je de verbinding van buitenaf maken.

 

Verbinding maken met de computer

blank

Bij Computer geeft je het IP in bijvoorbeeld: 164.12.57.20 eventueel aangevuld met de poortnummer: 164.12.57.20:33892

 

RDP inschakelen voor Windows 8 en Windows 7 via commando

In Windows 7 en 8 kan je Remote Desktop of Extern Bureaublad ook via de command prompt uitvoeren.

Ga daarvoor naam menu Start van Windows en typ in het vak “Programma’s en bestanden zoeken” de volgende tekst: SystemPropertiesRemote.exe

start-command

system-properties-run-commando

Dit typ je allemaal aan elkaar vast.

NB. Als je op het Metro scherm van Windows 8 ben kan je direct SystemPropertiesRemote.exe intypen en vervolgens <enter> geven.

Het scherm voor het instellen van de Externe verbindingen komt automatisch naar voren:

blank

Hier geldt dus weer hetzelfde als eerder hierboven beschreven.

Goed geholpen?

Dan ben je wellicht ook geïnteresseerd in de CRM software van Alexion CRM. Eenvoudig in gebruik, speciaal voor de MKB’er en gratis te gebruiken! Met Alexion CRM kan je adresgegevens bijhouden, documenten en notities maken, projecten bijhouden en nog veel meer. Lees meer of download direct…

[download link]

Meerdere RDP verbindingen…

RDP gebruiken op Windows 8 of Windows 8.1

Om Extern Bureaublad te gebruiken op Windows 8 zijn er op internet diverse handleidingen te vinden. Deze laten ook zien hoe je met meerdere mensen tegelijk op Windows 8 kunt werken 🙂
Onder andere op de website van Windows OSHub en Raymond kan je en werkende handleiding vinden.

RDP gebruiken op Windows 7

Ook voor Windows 7 zijn er mogelijkheden om met meerdere gebruikers tegelijk op de computer via RDP te werken. Hieronder een paar linkjes

  • ServerWatch – https://www.serverwatch.com/server-tutorials/how-to-enable-concurrent-remote-desktop-sessions-in-windows.html lijkt niet meer te werken (16 sept 2019)
  • MissingRemote.com
  • Raymond

RDP gebruiken op Windows 10 en andere versies